Mountainbiken

De Sallandse Heuvelrug is een gevarieerd natuurgebied dat zich uitstekend leent voor een uitdagende mountainbike tocht.

Mountainbike route Sallandse Heuvelrug
Over de Sallandse Heuvelrug lopen twee bewegwijzerde ATB-routes.

De blauwe route loopt over de Holterberg, de Sprengenberg en de Nijverdalseberg terug naar Holten.

Het is mogelijk om halverwege door te steken over de Bergweg en zo vanaf Haarle richting Rijssen te rijden en van daar terug naar Holten. Dit is een afstand van 25 km., of om vanaf de weg Raalte/Nijverdal terug te gaan. Dit is 30 km. Klik hier voor de routekaart van de blauwe route Holten.

De zwarte route loopt door het noordelijk deel van de Sallandse Heuvelrug, over de Hellendoornseberg. Deze route kan als uitbreiding op de blauwe route gereden worden. Deze zwarte route is 18 kilometer lang. Dit kan vooral, na langdurige regenval, een zwaar traject zijn! Het hoogteverschil van het totale traject is 300 meter, alleen de blauwe lus (30 km.) is 185 meter. Klik hier voor de routekaart van de zwarte route Hellendoorn

Mountainbike netwerk Salland
De route Sallandse Heuvelrug maakt onderdeel uit van het mountainbike netwerk Salland. Naast deze route bestaat het netwerk uit de volgende routes:

 • Wechelerveld route (4 km)
  De langste single track route van Nederland, een bijna 5 km lang technisch parcours over een oud exercitieterrein en een voormalige stortplaats. Een perfect trainingsparcours.

 • Oostermaet route (ca. 30 km)
  Via zandwegen en oude enken door het oudste bosgebied van deze omgeving met uitdagende stukken single-tracks.

 • IJsselland route (ca. 30 km)
  Veel single-track door de bossen en de landgoederen rondom Deventer.

 • Salland route (ca. 34 km)
  Dwars door het hart van Salland met het prachtige coulisselandschap en langs het Overijssels kanaal. Via verbindingsroutes worden deze routes verbonden met de MTB-routes op de Sallandse Heuvelrug, de Veluwe en de Achterhoek.

Met de realisatie van het netwerk hebben de ATB-liefhebbers ruime keuze uit prachtige en gevarieerde routes, die het mooie Sallandse land ontsluiten en vooral op de aangelegde singletracks kunnen ze zich ook in technisch opzicht uitleven.

De folder van het Mountainbike netwerk Salland. De folder is tevens gratis verkrijgbaar bij onze Tourist Info/VVV in Nijverdal en Hellendoorn.

Download routes

 1. Zwarte MTB route

  De zwarte route loopt door het noordelijk deel van de Sallandse Heuvelrug, over de Hellendoornseberg