Eerste open tuindag Jipkesbelt weer van start!

Zo’n 30 tuinders op de Jipkesbelt doen dit jaar mee aan de wedstrijd en al vroeg in het seizoen heeft Van Weezep ervoor gezorgd dat de deelnemers allemaal een even grote pompoenstek kregen.

‘Ik zou zweren dat er al een pompoentje aanzat, maar die zie ik niet meer’, zegt tuinder Martin van Weezep en hij tilt het plastic zeil van een pompoenplant op tuincomplex De Jipkesbelt. Hij heeft een stellage getimmerd met het zeil erover om zijn wedstrijdpompoen in zo optimale omstandigheden te laten gedijen.

Wie heeft de grootste Op handen en voeten kruipt Martin onder de stellage en tilt voorzichtig de bladeren van de pompoen op. Het minuscule vruchtje blijkt inderdaad te zijn verdwenen. ‘Een muis of rat’, gebaart hij. Martin komt achteruit gekropen weer onder het zeil vandaan terwijl hij vertelt: ‘Zo’n pompoen moet je op een lekkere berg mest laten groeien, dan wordt ie het grootst. Want het gaat er natuurlijk om wie de grootste heeft! Niet de mooiste of beste kwaliteit. Nee, het gaat echt om de grootste’, weet hij stellig te vertellen. De deelnemers aan de wedstrijd hebben ondertussen de meest ingenieuze stellages verzonnen om de pompoenen zo groot mogelijk te laten worden. Eén pompoen groeit onder een kunststof dakje, bij een ander ligt hij op een hoop paardenpoep en nog weer een ander vertroetelt hem in een kas. ‘Dat is leuk hoor, zo’n wedstrijd. ‘Iedereen heeft zijn eigen tactiek, en iedereen is natuurlijk overtuigd dat hij of zij de wedstrijd gaat winnen. De één verzint nog gekkere dingen dan een ander, maar sommigen doen juist weer heel geheimzinnig en houden hun tactiek geheim’, wijst Van Weezep naar een klein tentje op een van de tuinen, waar vermoedelijk de pompoen onder verstopt zit. ‘Op 16 september worden de pompoenen gewogen en wordt de winnaar bekend gemaakt. We moeten alleen nog verzinnen wat de winnaar krijgt, maar dat komt wel goed’, vertelt hij verder terwijl hij over de Jipkesbelt draaft.

Open tuindagen starten weer Het tuinseizoen startte dit jaar al weer vroeg met zaaien op de vensterbank. Maar het duurde lang voordat de plantjes naar buiten konden, zelfs na de ijsheiligen op 15 mei moesten de tuinders nog wachten om de zaaisels buiten te kunnen zetten omdat het lang koud bleef. Maar nu groeit en bloeit alles voorspoedig en verheugen de tuinders zich op de eerste open tuindag, die op zaterdag 24 juni wordt gehouden. Er worden dan weer biologisch geteelde groenten en fruit verkocht. Van bietjes tot sla en van bloemen tot zelfgemaakte producten worden verkocht. Tussen het ‘winkelen’ door kunnen de bezoekers een kopje thee of koffie drinken bij de blokhut en natuurlijk is daar een lekker stuk taart of andere lekkernij bij te krijgen tegen een redelijke prijs. En natuurlijk zijn de wedstrijd-pompoenplanten volop te bewonderen, daar waar ze niet verstopt zitten onder doek, zeil of bouwseltjes. De open tuindag start om 10.00 uur en duurt tot 13.00 uur aan de Jipkesbeltweg in Nijverdal.