Interactieve expositie ‘Het Verzet Kraakt’

In het Memorymuseum in Nijverdal is vanaf mei de interactieve expositie ‘Het Verzet Kraakt’ in de receptie van het museum te zien. 28 juni zal het vernieuwde diorama over De Grootste Bankoverval Ooit onthuld worden door dhr. Ton Heerts van het V-fonds.

De feiten
‘Het Verzet Kraakt’ vertelt het verhaal van de bankoverval met de grootste buit aller tijden. Op 15 november 1944 om half 6 ’s avonds overvallen acht Twentse jonge mannen een filiaal van de Nederlandsche Bank in Almelo. De buit, ruim 46 miljoen gulden, is bedoeld om de stakingskas van de NS te vullen. Op die manier kunnen de stakers die met hun actie verzet plegen tegen de Duitse overheersing volhouden. De bankroof lukt maar na een paar weken hebben de Duitsers het geld terug. Een deel van de overvallers wordt opgepakt en sterft later in de kampen. Een klein aantal overleeft de oorlog.

Lokale verhalen dragen de expositie
Om de feitelijke gebeurtenissen zijn tal van lokale persoonlijke verhalen te vertellen. Zo werd de buit verstopt in boerderijen in Daarle en Daarlerveen en verbleven de nacht na de overval een aantal overvallers in een huis aan de Campbellweg 60 in Nijverdal. Die verhalen vormen de insteek van de pop-upexpositie in en vanuit het Memorymuseum in Nijverdal. Naast de standaardpresentatie rond de bankoverval die sinds jaar en dag in het museum te zien is, worden deze zomer extra touchscreendisplays geplaatst waarmee bezoekers hun eigen route door het verhaal kunnen volgen met de nadruk op de gebeurtenissen in de gemeente Hellendoorn. Een van die displays rouleert door de verschillende dorpskernen van de gemeente. In de periode van eind mei tot eind augustus zijn er diverse activiteiten in het museum gericht op kinderen. Zo kunnen er bijvoorbeeld protestpamfletten worden gemaakt, gebaseerd op de grootste bankoverval aller tijden.

Deel van een groter Twents geheel
De pop-up expositie maakt deel uit van een zestal vergelijkbare exposities in Wierden, Rijssen Harbrinkhoek, Vriezenveen en Almelo. Die exposities zijn onderling verbonden door een toeristische fietsroute waarlangs in een dag het complete verhaal kan worden beleefd op de locaties waar het zich indertijd afspeelde.
In augustus zal in Almelo een totaaltheaterspektakel inclusief eten en drinken aan ‘Het Verzet Kraakt worden gewijd en in 2019 volgt een speelfilm.