Minister van Defensie mw. Ank Bijleveld ontvangt eerste exemplaar van boekje ‘Beleef de bevrijding in Salland en Twente’’

Zaterdag 7 april is in het Informatiecentrum van de Canadese Begraafplaats te Holten het boekje ‘Beleef de bevrijding van Salland en Twente’ gepresenteerd.

Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Minister van Defensie mw. Ank Bijleveld. In deze brochure zijn zeer indrukwekkende persoonlijke verhalen opgenomen inclusief 4 fietsroutes en 1 autoroute die leiden langs luisterstenen, herdenkingsmonumenten, oorlogsbegraafplaatsen, historische locaties en musea in Salland en Twente. De fietsroutes zijn uitgezet via de knooppunten van het huidige fietsroutenetwerk.

Indrukwekkende persoonlijke verhalen
In 2015 werden er in 7 gemeenten (Deventer, Raalte, Olst-Wijhe, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden) luisterplekken gecreëerd. De luisterverhalen vertellen in drie minuten op een laagdrempelige manier over grote en kleine gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaats hebben gevonden rond die plek.Na het realiseren van de zeven luisterplekken heeft de projectgroep Liberation Route Salland en Twente aan Marketing Oost de opdracht gegeven om producten te ontwikkelen rondom deze luisterplekken om zo meer aandacht te geven aan de Liberation Route en de verhalen rondom de bevrijding in deze regio’s. Het eerste resultaat zijn vier fietsroutes en één autoroute. Deze routes leiden niet alleen langs de luisterplekken, maar ook langs andere herdenkingsmonumenten, oorlogsbegraafplaatsen, historische locaties en musea. Deze zijn gebundeld in het boekje ‘Beleef de bevrijding in Salland en Twente. Het routeboekje is voorzien van de verhalen van de luisterplekken en andere indrukwekkende persoonlijke verhalen rondom de bevrijding van Salland en Twente. Dankzij deze routes kan men nu op een actieve wijze kennis nemen van de bevrijding door de geallieerden en van enkele lokale ingrijpende gebeurtenissen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Aansluiting Overijssel bij Stichting Liberation Route Europe Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Dankzij Liberation Route Europe kunnen mensen de route die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden nu zelf gaan ontdekken en ervaren. In 2015 werd er een begin gemaakt om bij de Liberation Route Europe aan te sluiten door 7 gemeenten in Salland en Twente die op 7 locaties luisterplekken realiseerden. Door het succes van dit project heeft Overijssel besloten aan te sluiten bij de Stichting Liberation Route Europe in navolging van de provincies Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
Door de aansluiting bij de Stichting Liberation Route Europe kan er de komende jaren meer aandacht besteed worden aan de Liberation Route in Overijssel en kan er samengewerkt worden met de Stichting Liberation Route Europe om op deze manier het verhaal rondom de bevrijding in Overijssel nog beter voor het voetlicht te brengen bij een breder publiek.

Presentatie
Tijdens de bijeenkomst zaterdag in het Informatiecentrum van de Canadese Begraafplaats waren genodigden aanwezig die intensief betrokken zijn geweest bij het ontwikkelen van het boekje zoals plaatselijke historische verenigingen en oudheidkamers. Er werd stil gestaan bij het belang van het vertellen van de verhalen rondom de gebeurtenissen die plaats hebben gevonden door Burgermeester Anneke Raven van Hellendoorn, Burgermeester Arco Hofland van Rijssen-Holten en Mark Veldhuis van het researchteam Informatiecentrum Canadese Begraafplaats. Directeur van Stichting Liberation Route Europe Victoria van Krieken, heette Overijssel welkom bij de Liberation Route Europe en vertelde over de plannen van Liberation Route Europe. Tot slot werd het boekje ‘Beleef de bevrijding in Salland en Twente’ door Henk van Voornveld, directeur van Marketing Oost, overhandigd aan Minister van Defensie mevrouw Ank Bijleveld die aangaf erg onder de indruk te zijn van de verhalen in het boekje.

Het boekje ‘Beleef de bevrijding in Salland en Twente’ met hierin de 4 fietsroutes en de autoroute is te verkrijgen bij de VVV’s en Tourist Info’s in de 7 gemeenten in Salland en Twente te weten Deventer, Olst-Wijhe, Raalte, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Wierden en Twenterand, voor €4.50. Meer informatie over de Liberation Route en het boekje vindt u op www.visitoost.nl/liberationroute .